Search

Progrock.gr: Συνέντευξη Babel Trio

Το ντεμπούτο τους μας κατέπληξε με την ευθύτητα, την πρωτοτυπία και το groove που εκπορεύεται από το ψυχεδελικό, προοδευτικό και stoner rock αλλά και την παραδοσιακή μουσική (οι κριτικές μας εδώ). Οι Babel Trio είναι όντως αυτό που δείχνουν με τη μουσική τους. Ο Τρικαλέρο (ντραμς), ο Δημήτρης (ηλ. λαούτο) και ο Μιχάλης (μπάσο) είναι τρεις συνειδητοποιημένοι και ειλικρινείς μουσικοί, συγκεντρωμένοι στο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να δημιουργούν μουσική. Ευτυχώς για όλους μας.

 • Γεια σας παιδιά! Ας ξεκινήσουμε από τα καθόλου τυπικά: συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας, που αποτέλεσε τεράστια και απόλυτα ευχάριστη έκπληξη για όλους εμάς στο progrocks.gr. Και δεν είναι τυπικό, γιατί ούτε η μουσική σας ούτε ο τρόπος που παίζετε είναι τυπικός. Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας και ποια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που ακούτε εσείς στο τελικό αποτέλεσμα;

Δημήτρης: Ίσως είναι κάτι που δεν μπορεί να μπει καθαρά σε μια μουσική κατηγορία και γι’ αυτό μπορεί κανείς να εντοπίσει διάφορα στοιχεία μέσα σ’ αυτό. Σίγουρα ρoκ, με αφετηρία τις μελωδίες από τη δημοτική μουσική, ψυχεδελικό κάποιες φορές, και ανοιχτό σε πειραματισμούς.


Τρικαλέρο: Παίζουμε Cretal! Ο όρος προέκυψε από τις λέξεις Crete και Metal. Ο πρώτος αναφέρεται στην κρητική μουσική και ο δεύτερος στην metal. Και νησιώτικο punk βεβαίως! Θα το καταλάβετε και στον δεύτερο δίσκο!


 • Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο. Πώς σχηματίστηκε η μπάντα, ποια η προϊστορία και πώς φτάσαμε στο σήμερα; Ως μονάδες έχετε ασχοληθεί με την αμιγώς παραδοσιακή μουσική;

Τρικαλέρο: Αρχικά οι πειραματισμοί μας ξεκίνησαν από εμένα και τον Δημήτρη. Drums και λαούτο! Παίζαμε ατελείωτα πάνω σε riffs, μικρές φράσεις μέχρι και έτοιμες μικρές δομές ή και πάνω σε άλλες μελωδίες. Κάπως έτσι προέκυψε και η διασκευή του κλασικού Sound of Silence των Simon and Garfunkel. Το Circular για παράδειγμα είναι ένα κομμάτι το οποίο είχαμε σχεδόν έτοιμο από τότε. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, συνεργαζόμουν με ένα σχήμα της κρητικής μουσικής στο οποίο έτυχε μια φορά να παίξουμε μαζί με τον Μιχάλη. Αμέσως πρότεινα στον Δημήτρη να δοκιμάσουμε να παίξουμε οι τρεις μας μια και η παρουσία του μπάσου θα ολοκλήρωνε τον αρχικό στόχο μας ο οποίος ήτανε να δημιουργήσουμε μία μπάντα!


Δημήτρης: Η μουσική μας από την αρχή, βασίστηκε στα διαφορετικά ακούσματα και στις αναφορές του καθενός μας που κυμαίνονται από την παραδοσιακή ελληνική και κρητική μουσικής μέχρι και jazz, hard rock, funk σκηνή. Ο καθένας μας είχε πολύ διαφορετική πορεία μέχρι την συνάντησή μας κάνοντας την συνύπαρξή μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Η αλληλεπίδραση όλων των παραπάνω, μας οδήγησαν σε αυτό το μουσικό μονοπάτι με την μίξη αυτών να αποτελεί σήμερα τη μουσική του Roots Electrified.


Μιχάλης: Θυμάμαι ότι είχαμε προσπαθήσει με τον Τρικ να φτιάξουμε κάτι μαζί, αλλά δεν καταφέρναμε να ολοκληρώσουμε τα projects. Κάποια στιγμή το 2012 μου είπε για ένα λαουτιέρη που παίζει με πεταλιέρα και σχεδόν γέλασα, όταν βρεθήκαμε όμως και παίξαμε την πρώτη νότα κολλήσαμε αμέσως. Με την παραδοσιακή μουσική ασχολούμαι από πολύ μικρός παίζοντας σε παραδοσιακά σχήματα και σε πανηγύρια στην Κέρκυρα αλλά και στην Κρήτη.


 • Πότε γράφτηκαν τα κομμάτια του δίσκου και πόσο άλλαξαν από την αρχική τους μορφή;

Babel Trio: Τα κομμάτια του δίσκου γράφτηκαν μέσα από τους πειραματισμούς των δύο πρώτων χρόνων μας ως σχήμα. Η κρητική παραδοσιακή μουσική αποτελεί τον βασικό κορμό της έμπνευσής μας. Μέσα από τη ζύμωσή μας ως Babel Trio κάποια από τα κομμάτια άλλαξαν πολύ από την αρχική ιδέα. Η τελική μορφή που παρουσιάζεται στον δίσκο μας Roots Electrified είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης και των ιδεών και των τριών μας.

 • Πώς έγιναν οι ηχογραφήσεις του Roots Electrified; Πόσο εύκολα καταλήξατε στον ήχο και την τελική μίξη;

Babel Trio: Το Roots Electrified ηχογραφήθηκε βασικά στο Ρέθυμνο, στο home studio του Τέλη Αριστοτέλη ο οποίος είναι ο ηχολήπτης μας. Η κατάληξη δεν ήταν τόσο δύσκολη στον ήχο μας μια και ξέραμε από την αρχή τι θέλουμε. Το στοίχημα ήταν να το πετύχουμε με τα μέσα που διαθέταμε! Μέσα από τη διαδικασία ηχογράφησης αποκτήσαμε περισσότερη εμπειρία σε τεχνικά σχετικά θέματα. Σίγουρα μάθαμε πολλά και θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, κάτι που θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα στα επόμενά μας βήματα.


 • Ακούγοντας πιο αποστασιοποιημένα ίσως (αν είναι αυτό εφικτό) το δίσκο σας, τι θα αλλάζατε οπωσδήποτε και ποιο είναι το αγαπημένο σας στοιχείο στο album;

Τρικαλέρο: Νομίζω πως δεν θα άλλαζα κάτι. Με ικανοποιεί το αποτέλεσμα διότι πληροί τις προδιαγραφές που θέσαμε εξαρχής. Το αγαπημένο μου στοιχείο είναι τα drums!!! Τα drums και το εξώφυλλο!


Μιχάλης: Αγαπημένο μου στοιχείο στον δίσκο είναι η ποικιλία ρυθμών και μουσικών ειδών.


 • Ποια είναι μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κοινού και των κριτικών στο Roots Electrified; Το περιμένατε;

Babel Trio: Η αλήθεια είναι ότι δεν ξαφνιαστήκαμε ιδιαίτερα με την ανταπόκριση του κοινού, μια και τα κομμάτια του δίσκου μας τα είχαμε ήδη δοκιμάσει σε διαφορετικές σκηνές ανά την Κρήτη. Με άλλα λόγια, ο κόσμος πρώτα άκουσε την μουσική live και μετά τον δίσκο! Είναι όμως πάντα ευχάριστο η πρώτη επίσημη δουλειά μας να έχει αυτή τη θερμή ανταπόκριση.


 • Έχετε δώσει ήδη πολλές συναυλίες, έχετε παίξει σε φεστιβάλ και είναι εμφανές ότι ο χαρακτήρας σας βασίζεται στο jamming. Είναι αυτή η διαδικασία σύνθεσης; Παίζετε ατελείωτα πάνω σε ένα riff ή μια μελωδία και αναπτύσσεστε;

Δημήτρης: Αυτό με το τζαμάρισμα γινόταν πιο πολύ στην αρχή όταν βρεθήκαμε. Τώρα περισσότερο συνθέτουμε μουσική και την ενορχηστρώνουμε.

Τρικαλέρο: Έχουμε τζαμάρει πολύ είναι η αλήθεια! Κάποιες φορές παίζουμε ένα riff επαναλαμβανόμενα σαν προσευχή, τελετουργικά για να φτάσουμε σ’ αυτό το συμπαγές πράγμα. Πειραματιστήκαμε αρκετά και μέσα από το χάος ήρθε η γένεση.


 • Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αποκαλούμενων ως ψυχεδελικών -ή έστω συναφών με τον ήχο αυτό- σύγχρονων συγκροτημάτων, η δική σας μουσική δεν αναμειγνύει απλώς παραδοσιακά και προοδευτικά στοιχεία, αλλά ακούγεται εντυπωσιακά ψυχωμένη και ειλικρινής. Ποιες σύγχρονες ελληνικές μπάντες θεωρείτε ότι θα ταίριαζαν με τους Babel Trio σε ένα φεστιβάλ; Ποια συγκροτήματα ή solo καλλιτέχνες ξεχωρίζετε στην Ελλάδα;

Babel Trio: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα η τάση του παντρέματος της παραδοσιακής μουσικής με άλλα στυλ. Mπάντες που να ταιριάζουμε σε συναυλία… Αυτή την στιγμή στο μυαλό μας είναι οι Villagers of Ioannina, οι 1000Mods, οι Thrax Punks, οι Xilouris White, οι Baildsa, οι Puta Volcano, οι Naxatras και οι The Halay Lamba! Μπάντες αξιόλογες που εκτιμούμε και με κάποιες από αυτές γνωριζόμαστε και προσωπικά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό! Με τους 1000Mods και τους Puta Volcano παίξαμε πρόσφατα στο Ηράκλειο. Πολύ έντονη εμπειρία!

Ο Γιάννης Αγγελάκας είναι ένας καλλιτέχνης που θεωρούμε διαχρονικό και σίγουρα μια μπάντα που ξεχωρίζουμε για την καριέρα της είναι οι Rotting Christ. Πάντα και σε κάθε εποχή στην Ελλάδα υπήρχαν και υπάρχουν αξιόλογα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, ο καθένας με το κοινό του και την πορεία του και αυτό είναι κάτι που ενδυναμώνει την μουσική σκηνή της χώρας συνεχώς.


 • Όσοι έχουν ζήσει στην Κρήτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι (σε αντίθεση ίσως με την υπόλοιπη Ελλάδα) η παραδοσιακή μουσική του νησιού βρίσκεται πολύ ψηλά στη συνείδηση όλων, ανεξάρτητα από ηλικία. Πώς αντιμετωπίζουν οι λάτρεις της Κρητικής μουσικής τους Babel Trio;

Babel Trio: Η μουσική μας πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι στο φάσμα της κρητικής μουσικής. Το κοινό μας καταλαβαίνει πως πρόκειται για κάτι άλλο από την παραδοσιακή κρητική μουσική και είτε του αρέσει και τον εκφράζει είτε του φαίνεται σαν κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει. Όπως και να έχει, δεν νομίζουμε ότι αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να συγκριθεί με κάποιον τρόπο με την παραδοσιακή μουσική. Από την άλλη χρησιμοποιούμε στοιχεία της και ίσως είναι αυτά που ένας λάτρης της κρητικής μουσικής αναγνωρίζει στην μουσική μας.


 • Πώς προέκυψε η ιδέα του λαούτου και μάλιστα ηλεκτρικού; Η επιλογή είναι πρωτότυπη αλλά και αρκετά ριψοκίνδυνη, καθώς είστε ένα trio χωρίς πλήκτρα, πνευστά κ.τ.λ. και η μουσική σας είναι δεδομένα άμεση, με τις μελωδίες και τα riffs να βγαίνουν από το λαούτο του Δημήτρη (Σιδέρη).

Τρικαλέρο: Η ιδέα πιστεύω προέκυψε όταν ο Δημήτρης άρχισε να πειράζει το σήμα του ακουστικού λαούτου και να το παραμορφώνει με πεταλιέρες και διάφορα effects.


Επίσης, μέσα από το jam, τον πειραματισμό, τα decibel και τον ιδρώτα τελικά καταλάβαμε ότι το ακουστικό όργανο δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε συνθήκες live. Από την άλλη ένα ηλεκτρικό όργανο θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τον νέο ήχο που προέκυπτε. Τον ήχο που ακούμε και στο Roots Electrified.


Δημήτρης: Η ιδέα και το σχέδιο του ηλεκτρικού λαούτου είναι δική μου και την υλοποίησή την κάναμε με τον Γιάννη Λεβεντάκη. Είναι στην ουσία το πρώτο ηλεκτρικό λαούτο που κατασκευάζεται, φυσικά η έκφραση του λαούτου στο Babel Trio έπαιξε σημαντικό ρόλο για αυτήν την καινοτομία.

 • Ποιες οι σημαντικότερες επιρροές σας, φυσικά ανεξάρτητα είδους μουσικής;

Babel Trio: Το ‘ανεξάρτητα’ μας βοηθάει πολύ! Κάποιες που μπορούμε να ξεχωρίσουμε είναι οι Pink Floyd, οι Black Sabbath, Melvins, Kyuss, King Crimson. Ο Θανάσης Σκορδαλός και γενικότερα η ελληνική δημοτική μουσική μας έχει επηρεάσει αρκετά επίσης. • Χωρίς πολλή σκέψη, πείτε μας τους πέντε αγαπημένους σας δίσκους.

Babel Trio: Τελείως αυθόρμητα αγαπάμε το Dark Side of the Moon (Pink Floyd), Animals (Pink Floyd), Black Sabbath (Black Sabbath), The Inner Mounting Flame (Mahavishnu Orchestra), Oι Πρωτομάστορες (VA).


 • Ποια θα θέλατε να είναι η πορεία των Babel Trio στο μέλλον; Πόσο μεγάλη θεωρείτε πως μπορεί να είναι η απήχηση του ήχου σας και εκτός Ελλάδας; Αλήθεια, έχετε λάβει κριτικές και σχόλια από το εξωτερικό;

Babel Trio: Δεδομένης της επισκεψιμότητας και ανταπόκρισης του κοινού στον κανάλι μας στο YouTube, η οποία περιλαμβάνει και ακροατές εκτός Ελλάδας, πιστεύουμε ότι η μουσική μας μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα με επιτυχία, τηρουμένων των αναλογιών. Έχουν υπάρξει άλλωστε παραδείγματα με ελληνικές μπάντες που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν, με πολύ ιδιαίτερους ήχους, κοινό σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτός είναι ένας και από τους δικούς μας στόχους και πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα το έχουμε καταφέρει.

 • Ποια τα άμεσα σχέδιά σας; Υπάρχει έτοιμο υλικό για τον επόμενο δίσκο;

Babel Trio: Στα άμεσα μας σχέδια είναι να κάνουμε μία περιοδεία στην βόρεια Ελλάδα μέσα Νοέμβρη ξεκινώντας από την Αθήνα και έπειτα να ξεκινήσουμε την παραγωγή του δεύτερου δίσκου. Μια και το ρωτάτε υπάρχει υλικό σχεδόν έτοιμο!


 • Σας ευχαριστούμε πολύ για τη μουσική και την αμεσότητά της! Θα είμαστε σε επαφή!

Babel Trio: Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας και την ευκαιρία που μας δώσατε να μιλήσουμε για την μπάντα μας και τον δίσκο μας στον κόσμο!


Δημήτρης Καλτσάς


Πηγή: Progrocks.gr

banner_site_march_edited_edited.jpg

By subscribing you agree to the website's privacy & policy

© BABEL TRIO