Search

Οι Babel Trio στο Shelter-Radio

Updated: Dec 4, 2020

O Δημήτρης Σιδέρης (ηλεκτρικό λαούτο και φωνή), ο Μιχάλης Αυλωνίτης (μπάσο) και ο Τρικαλέρο (τύμπανα) απαρτίζουν ένα τρίο με ένα τόσο γεμάτο ήχο που δεν έχουν πολυμελή συγκροτήματα. Και με πρόταση: Τόσο ροκ και ταυτόχρονα τόσο ελληνική!

  • 1. Πώς προέκυψε η μπάντα; πώς βρεθήκατε και πως αποφασίσατε να προτείνετε αυτόν τον ήχο;

Η μπάντα ξεκίνησε όταν ο Δημήτρης και ο Τρικαλέρο άρχισαν να πειραματίζονται σε πλαίσια jam πίσω στο 2012. Μετά από λίγους μήνες και αρκετές μουσικές συνευρέσεις ήρθε η ανάγκη της ηχοχρωματικής και αρμονικής πλήρωσης αυτού του συνδυασμού των drums με το λαούτο. Σ’ αυτό το σημείο ο Τρικαλέρο πρότεινε τον Μιχάλη στην μπάντα και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το trio!

Η μουσική μας από την αρχή, βασίστηκε στα διαφορετικά ακούσματα και στις αναφορές του καθενός μας που κυμαίνονται από την παραδοσιακή ελληνική και κρητική μουσικής μέχρι την jazz, hard rock και κλασική μουσική. Ο καθένας μας είχε πολύ διαφορετική πορεία μέχρι την συνάντησή μας κάνοντας την συνύπαρξή μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Η αλληλεπίδραση όλων των παραπάνω, μας οδήγησαν σε αυτό το μουσικό μονοπάτι με την μίξη αυτών να αποτελεί σήμερα τη μουσική των Babel Trio.


  • 2. Ροκ και παράδοση. Είναι μόδα, είναι ανάγκη έκφρασης; Έχει ταβάνι; Ποιους αφορά τελικά;

Για μας, το να εκφράσουμε την παραδοσιακή μουσική μέσα σε μοντέρνα πλαίσια ήταν μία ανάγκη την οποία νιώθαμε και πριν δημιουργήσουμε τους Babel Trio. Έχοντας την παραδοσιακή μουσική ως ένα βιωματικό στοιχείο πλέον στην έκφραση μας μαζί με τα ακούσματα και τις επιρροές μας, νιώθουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι κάτι το οποίο μας εκφράζει απόλυτα ως μπάντα αλλά και ως μονάδες τον καθένα ξεχωριστά. Δεν πιστεύουμε ότι όλο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί με μεταβλητές που ορίζουν την μόδα. Τέλος πιστεύουμε ότι το «ροκ με την παράδοση» δεν έχει κάποιο ταβάνι, μιας και αυτό το νέο σχετικά είδος ανήκει στο ευρύ φάσμα της μουσικής τέχνης και στην τέχνη δεν χωράνε ταβάνια και συνεπώς αφορά όλους!


  • 3. Ηλεκτρικό λαούτο: πώς προέκυψε η ιδέα και πως φτάσαμε στην υλοποίηση. Αλήθεια υπάρχει 2ο ηλεκτρικό λαούτο πλην του πρωτότυπου;

Η ιδέα προέκυψε όταν ο Δημήτρης άρχισε να πειράζει το σήμα του ακουστικού λαούτου και να το παραμορφώνει με πεταλιέρες και διάφορα effects.

Επίσης, μέσα από το jam, τον πειραματισμό, τα decibel και πολύ ιδρώτα τελικά καταλάβαμε ότι το ακουστικό όργανο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε συνθήκες live. Από την άλλη ένα ηλεκτρικό όργανο θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τον νέο ήχο που προέκυπτε.

Η ιδέα και το σχέδιο του ηλεκτρικού λαούτου είναι του Δημήτρη και την υλοποίησε μαζί με τον Γιάννη Λεβεντάκη. Είναι στην ουσία το πρώτο ηλεκτρικό λαούτο που κατασκευάζεται, φυσικά η έκφραση του λαούτου στους Babel Trio έπαιξε σημαντικό ρόλο για αυτήν την καινοτομία.

Το δεύτερο ηλεκτρικό λαούτο βρίσκεται υπό κατασκευή και βελτιώνεται κυρίως το βάρος και η εργονομία σε σχέση με το πρώτο όργανο.


  • 4. Περιοδείες εντός κι εκτός. Τι λένε οι ξένοι ακροατές γι' αυτόν τον ήχο;

Η πρώτη μας εμφάνιση εκτός Ελλάδας ήταν στις 30 Μαΐου στο Βερολίνο. Μετά την εμπειρία μας από αυτό το live μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το κοινό του Βερολίνου αγάπησε την μουσική μας και την βρήκε αρκετά ιδιαίτερη. Ήταν το πρώτο live στην πορείας μας μέχρι τότε που είδαμε κόσμο να χορεύει τόσο πολύ με την μουσική και να εκστασιάζεται με τον ήχο μας. Πέρα απ’ αυτό κατά καιρούς λαμβάνουμε μηνύματα από διάφορες χώρες με το τελευταία να προέρχεται από το Όσλο, στα οποία μας ρωτάνε αν θα κάνουμε live στην χώρα τους. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για εμάς το οποίο μας δείχνει τον δρόμο για το εξωτερικό!


  • 5. Τι σας κάνει ευτυχισμένους στο τέλος ενός live;

Αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους είναι να έχουμε μεταδώσει πιστά στο κοινό που βρίσκεται στα live μας τα συναισθήματα που βγάζει η μουσική μας.


  • 6. Καρούζος και Ξένος: ποια είναι η προσέγγιση σας απέναντι στα "σημεία των καιρών ";

Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, τις ιδέες μας και τα συναισθήματά μας. Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε βρίσκεται σε συνάφεια με το παρόν και τους "καιρούς" που διανύουμε. Ο "ξένος" είναι ο άλλος, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Στον "Διάλογο του Καρούζου"αποδίδουμε με τον δικό μας τρόπο την ματαιοδοξία του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ζούμε σε μια περίεργη χρονική περίοδο διότι, παράλληλα με την οικονομική κρίση, έχει βγει στην επιφάνεια και μία τεραστία κρίση αξιών. Όσο περνάει ο καιρός την βλέπουμε παντού γύρω μας , από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τον τόπο εργασίας μας στις δουλειές μας ακόμα και μέσα στις οικογένειες μας.

Για τον παραμικρό λόγο είμαστε όλοι έτοιμοι να κατακεραυνώσουμε να κριτικάρουμε κ να απαξιώσουμε οτιδήποτε μας είναι ξένο προς εμάς. Πιστεύουμε ότι λείπει στην κοινωνία μας η κριτική σκέψη και αυτό γεννά προκατάληψη και φόβο. Προσπαθούμε να θίξουμε μέσα από τη μουσική και τους στίχους που επιλέγουμε για τα κομμάτια και του πρώτου αλλά και του δεύτερου δίσκου τους προβληματισμούς μας σχετικά με τα σημεία των καιρών προσπαθώντας να περάσουμε τα μηνύματά μας.


  • 7. Πείτε δύο λόγια για τα άμεσα πλάνα σας.

Ένα άμεσο μας πλάνο είναι να επικοινωνήσουμε στο κοινό μας τον δεύτερο μας δίσκο με όποιον τρόπο διαθέτουμε και κυρίως μέσω live εμφανίσεων στην Ελλάδα για αρχή. Σε λίγες μέρες ξεκινάμε την περιοδεία “The Island of Cretal tour 2018” στην οποία θα επισκεφτούμε το Ηράκλειο, το Κιλκίς, την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Αθήνα καθώς και την Σπάρτη. Επίσης είμαστε στην διαδικασία της σύνθεσης ενός τρίτου δίσκου οποίος ευελπιστούμε να είναι έτοιμος το 2019.

1 view0 comments

JOIN OUR MAIL LIST

© BABEL TRIO