Search

Συνέντευξη στο Metal Hammer

Updated: Dec 4, 2020

Όσοι έχετε παραδοσιακές ανησυχίες αφεθείτε στη μουσική που γράφουν τα κοπέλια από το Ρέθυμνο. Είναι παθιασμένη και σκληρή, είναι αυθόρμητη και ιδιαίτερη. Βγάλτε παρωπίδες και χτυπηθείτε. Το αξίζουν!

Babel Trio Εχτύπα το λαούτο του..
Από τον Ηλία Τσούτσα
Babel Trio

Συγχαρητήρια για μια πολύ όμορφη δεύτερη δουλειά! Θα ήθελα να έχω δύο λόγια από σας για το πως γνωριστήκατε και σχηματίσατε το συγκρότημα. Να μας συστηθείτε!

Ευχαριστούμε πολύ! Η πρώτη κίνηση έγινε από τον Δημήτρη και τον Τρικαλέρο οι οποίοι γνωριζόντουσαν αρκετό καιρό πριν όντες και οι δύο φοιτητές στο Ρέθυμνο. Μέσα από κοινές παρέες, λίγο - πολύ, γνώριζε ο ένας το ποιόν του άλλου! Κάποια στιγμή το 2010 προς τα τέλη, ξεκίνησαν να "τζαμάρουν" και μετά από λίγο καιρό προστέθηκε και ο Μιχάλης στην παρέα. Δεν ήταν δύσκολο να δέσουμε μετά από το πρώτο παίξιμο που κάναμε.


Που εντοπίζεται τις βασικές διαφορές ανάμεσα στο "Roots Electrified" και το "The Island of Cretal"; Λιγότερες οι post επιρροές στο δεύτερο ή κάνω λάθος; Και η εμφανής παρουσία φωνητικών. Τραγουδίσματος.

Έτσι είναι! Δύο αξιοσημείωτες διαφορές που μπορούμε να επισημάνουμε είναι η παρουσία της φωνής και η διαφορά στην παραγωγή. Το πρώτο μας album θα το χαρακτηρίζαμε progressive και ποικιλόμορφο σε σχέση με το δεύτερο. Το δεύτερο επιθετικό και ωμό. Είναι διακριτό πως δώσαμε έμφαση στον όρο "Cretal", ο οποίος προκύπτει από τις λέξεις Crete και metal. Βέβαια, η μουσική επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον κάθε ακροατή.


Να σταθούμε στη βασική σας πρωτοτυπία ως μπάντα. Η απουσία της ηλεκτρικής κιθάρας και η παρουσία του ηλεκτρικού λαούτου. Υπήρχαν ενδοιασμοί στην αρχή ή ήταν ξεκάθαρο το όραμα από την αρχή;

Δεν είχαμε κανένα ενδοιασμό με το ηλεκτρικό λαούτο. Ήταν φυσικό επακόλουθο, μιας και στην αρχή που "τζαμάραμε" το σήμα του ακουστικού κρητικού λαούτου περνούσε από πετάλια και παραμορφώσεις. Το ηλεκτρικό κρητικό λαούτο είναι μια πρωτότυπη ιδέα και καινοτομία του Δημήτρη. Το σχεδίασε και το κατασκεύασε το 2015, στην προσπάθεια του να σκληρύνει τον ήχο του σε ακραία επίπεδα με τον συνδυασμό διάφορων effects, πράγμα που ήταν περιοριστικό με το ακουστικό όργανο. Αυτό τελικά μας επέτρεψε να διαμορφώσουμε τον πιο σκληρό ήχο που έχουμε πλέον, και να μπολιάσουμε τα στοιχεία της δημοτικής μουσικής με το metal.


Αν και ξέρω και έχω δει στις σημειώσεις ποιος παίζει τι, ωστόσο επειδή δε σας έχω δει ζωντανά, δεν έχω καταλάβει ποιος από σας τραγουδάει τι και που. Δεν αναγράφεται κάπου. Επίσης τα φωνητικά είναι υπέροχα. Πραγματικά αναδύεται η ψυχή του ορεσίβιου κρητικού πνεύματος από αυτά. Είναι ξεσηκωτικά.

Βασικά, τραγουδάμε και οι τρεις στη μπάντα! Ο Δημήτρης είναι η βασική φωνή του group και οι υπόλοιποι κάνουμε backing vocals. Σε άλλα κομμάτια ο καθένας μας ξεχωριστά. Υπάρχει και ένα μας κομμάτι στο οποίο τραγουδάμε όλοι μαζί, και αυτό έγινε λόγω του χαρακτήρα του. Ο λόγος για το "Ikaria".


Συνέντευξη

Ο κόσμος έξω είναι κακός όσο είναι και καλός. Τι έχετε να απαντήσετε σε όλους αυτούς που, ενδεχομένως, θα σας κατηγορήσουν για στροφή στον ήχο και το γεγονός ότι η δεύτερη δουλεία είναι περισσότερο παραδοσιακή και έχει την έννοια της διασκευής πιο μπροστά από τις πρωτότυπες συνθέσεις;

Είναι λογικό κάποιος να το σκεφτεί αυτό ακούγοντας τους δίσκους μας. Κάποιοι αρέσκονται πιο πολύ στον πρώτο μας δίσκο, κάποιο άλλοι στο δεύτερο και κάποιοι και στους δύο. Κατά βάση συνθέτουμε κυρίως με το συναίσθημα. Έτσι, κάνοντας τον ήχο μας πιο σκληρό, νιώσαμε ότι πρέπει να τονίσουμε τα παραδοσιακά στοιχεία στη μουσικής μας έτσι ώστε να ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ και την παρουσία του ηλεκτρικού λαούτου. Γενικά, η δημοτική - παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα, ανέκαθεν αποτελούσε βασικό δομικό συστατικό της κουλτούρας και της ταυτότητας μας.


Να μιλήσουμε για επιρροές; Από τους Human Touch στους Led Zeppelin και το goth, στον Ross Daly και τους Iasis; Ή όχι;

Ο καθένας από τους τρεις μας κουβαλάει και τις επιρροές του. Από Sabbath, King Crimson και Gong μέχρι Τρύπες, Molvaer και πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής. Μερικές ακόμα επιρροές εκρέουν από τους Kyuss, Melvins, Pink Floyd, QOTSA, Metallica, Dio και Ozric Tentacles.


Ποια είναι είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Υπάρχουν πλάνα για κάποιο είδος περιοδείας ή θα γίνουν μεμονωμένες εμφανίσεις; Θα αφήνατε την Κρήτη για κάτι "μεγαλύτερο";

Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε μεμονωμένες εμφανίσεις στην Κρήτη και περιοδείες στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός και αν πρόκειται για κάποια μεγαλύτερη διοργάνωση από αυτές που μπορούμε να καταφέρουμε και μόνοι μας. Στα άμεσα μας σχέδια είναι να ηχογραφήσουμε τον τρίτο μας δίσκο μέσα στην άνοιξη. Αν όντως μας παρουσιαστεί κάτι "μεγαλύτερο" από την παρούσα κατάσταση ενδεχομένως και ν' αφήναμε την Κρήτη. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει ν' αφήνουμε τις ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Καλώς να σμίξουμε από κοντά για live και ρακή!

banner_site_march_edited_edited.jpg

By subscribing you agree to the website's privacy & policy

© BABEL TRIO