Search

Babel Trio – Roots Electrified

Οι Babel Trio είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο τρίο που δε μοιάζει με κανένα άλλο και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.


Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς


Όπως οι ίδιοι (απόλυτα εύστοχα) περιγράφουν τη μουσική τους: Το Babel Trio χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ενός progressive rock, ψυχεδελικού μουσικού κώδικα που χρησιμοποιεί ποικίλες αισθητικές αναφορές έχοντας ως βάση τις μουσικές της Κρήτης και του Αιγαίου. Ο συνδυασμός ηλεκτρικού λαούτου, μπάσου και ντραμς πρωτοτυπεί τόσο σε σύνθεση όσο και σε ουσία. Αντλώντας μουσικά συστατικά από τρεις τουλάχιστον ηπείρους, με το παραδοσιακό, το προοδευτικό και το πειραματικό στοιχείο να συνδυάζονται μοναδικά, οι Babel Trio μας συστήνονται με το ντεμπούτο τους Roots Electrified.


Και εγένετο Babelιασμός!


Πάλι καλά που ο θεός εκεί στον πύργο της Βαβέλ μας σύγχυσε την γλώσσα ώστε να συνεννοούμαστε με την μουσική…


Μπαμπελιασμός λοιπόν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν τρεις μουσικοί αποφασίζουν να μπλέξουν τις γνώσεις τους με την αγάπη τους για τη μουσική, όχι μόνο αυτή που συνηθίζουν να παίζουν, αλλά και που ακούν και βιώνουν γύρω τους. Μιχάλης Αυλωνίτης στο ηλεκτρικό μπάσο, Δημήτρης Σιδερής στο ηλεκτρικό λαούτο (!) και Trikalero στα τύμπανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηλεκτρικό λαούτο είναι ένα νεογέννητο μέλος στον κόσμο των μουσικών οργάνων σε σχεδιασμό και υλοποίηση από τον Δημήτρη Σιδερή (για περισσότερες πληροφορίες δείτε το ντοκιμαντέρ «Λαούτο ηλεκτρικό» των Βασίλη Δημητριάδη, Μιχάλη Γερανιού).


Οι ίδιοι οι Babel Trio αυτοπροσδιορίζουν την μουσική τους ως progressive rock, ψυχεδελικού μουσικού κώδικα που χρησιμοποιεί ποικίλες αισθητικές αναφορές έχοντας ως βάση τις μουσικές της Κρήτης και του Αιγαίου. Με βάση τα παραπάνω κάνουν το ντεμπούτο τους με τον δίσκο Roots Electrified.


Πρώτο κομμάτι το Broken Doga όπου τα ανατολίτικα μόρια του ηλεκτρικού λαούτου μπλέκουν με την σκληράδα του ήχου και το γούστο ξεκινάει. Συνέχεια με το πιο jazz-fusionίστικο Algorithms, ώστε να περάσουμε στο Karouzos Dialog, όπου έχουμε την μουσική επένδυση στο ποίημα «Διάλογος πρώτος» του Νίκου Καρούζου και απαγγελία με τη φωνή του ποιητή, όπου στο τέλος κορυφώνεται απροσδόκητα με ένα εκπληκτικό παιχτικό ξέσπασμα. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα χαλαρωτικό διαστρικό ταξίδι ως τις Pleiades για να έρθει ο στροβιλισμός του Circular, ώστε ο πειραματισμός με το ebow σε ηλεκτρικό λαούτο στο V.L.O. να φαντάζει απόλυτα φυσιολογικός. Οι επιρροές αλλά και οι έντονα πειραματικές διαθέσεις της μπάντας αποσαφηνίζονται στην αποδόμηση ενός ριζίτικου στο Rizitiko. Το πορωτικό 'χιτάκι' των συναυλιών τους Pacharde έρχεται ένα βήμα πριν το τέλος του δίσκου, που κλείνει με το προσωπικά αγαπημένο Wick που εξηγεί γιατί η μουσική είναι ωραίο να πλέκει όλα τα είδη της.


Οι Babel Trio προσπαθούν να διαψεύσουν τον Καρούζο που λέει ότι «Μια μουσική άξια των συγκινήσεων μας δεν ακούσαμε» και κατ' εμέ τα καταφέρνουν. Μέχρι πάντα να το ξαναπροσπαθήσουν σε μελλοντική δουλειά τους που θα την περιμένουμε με την ίδια ανυπομονησία όπως μέχρι τώρα.


9 / 10


Δημοκράτης Χαμαλίδης

2η γνώμη


Η κυκλοφορία του album Roots Electrified προέκυψε αβίαστα, με το περιεχόμενό του να έχει ήδη ωριμάσει στα αυτιά του κοινού της Μεγαλονήσου, το οποίο έχει μυηθεί στους ήχους των Babel Trio εδώ και καιρό, μέσα από τη συνεπή τους παρουσία σε συναυλίες και φεστιβάλ.Το ευρύ κοινό έχει πλέον την ευκαιρία να τους γνωρίσει μέσα από μία εξαιρετική δουλειά. Oι Babel Trio μπολιάζουν παραδοσιακά στοιχεία στη μουσική τους χωρίς να γίνονται γραφικοί, καταφέρνουν να τζαμάρουν à la Kyuss με τρόπο γνήσιο και όχι επιτηδευμένο και μέσα από ένα fusion παίξιμο που ενίοτε ξεδιπλώνεται ψυχεδελικά, ταξιδεύουν τον ακροατή στις απάτητες παραλίες του Νότου, συνδυάζοντας το κλίμα καλοκαιρινής ραστώνης της Σούγιας με την εγκεφαλικότητα του Καζαντζάκη.


8 / 10


Ηλίας Γουμάγιας


Πηγή: Progrocks.gr

290 views0 comments

Related Posts

See All

JOIN OUR MAIL LIST

© BABEL TRIO