Search

The Martyr - Babel Trio

Και αυτό που ακούμε ΔΕΝ είναι κιθάρα! Έσκασαν οι πρώτες νότες…Ενοχλητικές, πονεμένες, έτοιμες για ειρήνη και για πόλεμο. Η ορχηστρική εισαγωγή “Birth Of The

Κυκλοφόρησε 2 Νοεμβρίου 2020 / Format Vinyl - CD - Digital / Είδος: Psychedelic Rock / Εταιρία: Labyrinth of Thoughts

Martyr” κάνει λόγο για supeRock (ο εμετικός «όρος» Stoner θα σβήσει κάποια στιγμή από προσώπου γης, πού θα πάει) και το επόμενο μουσικό κομμάτι που εισβάλει, το τραγούδι “Wings Of Stray”, χρησιμοποιεί ένα δαιμονισμένο θέμα, το οποίο αποδίδεται από ηλεκτρικό λαούτο. Ναι, μια χαρά διαβάσατε. Το τρίο χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όργανο, «ηλεκτρικά διασκευασμένο», μπάσο και τύμπανα και αυτό ήταν! Ελληνικός ο στίχος, στα αγγλικά οι τίτλοι των τραγουδιών και το “Lady Spring”, μετά το εκκωφαντικό θέμα του, περνά σε μια Sabbathική κατάσταση, δείχνοντας την αγάπη του για τους Πρωτομάστορες και τη μουσική στο σύνολό της.Η φωνή είναι πεντακάθαρη, η χροιά είναι πολύ οικεία και απόλυτα φιλική στο αυτί και το σχήμα είναι ολοφάνερο πως αυτό ήθελε να κάνει στα μουσικά του. «Μακρινό είναι και φευγάτο – και με δάκρια γεμάτο». Πολύ όμορφα τα κοψίματα και οι παύσεις στο ρεφρέν, κάνουν τα κουμάντα συνδυάζοντας την ψυχεδέλεια με το ελληνικό στοιχείο και δη εκείνο της Κρήτης. Διάβασα μία αναφορά στο δελτίο Τύπου, πως αν οι Sabbath ήταν από την Κρήτη, κάπως έτσι θα έπαιζαν. Η ίδια η μπάντα βάζει από δίπλα τη φράση «Με μια μικρή δόση υπερβολής» και εμείς κατανοούμε. Ναι, θα μπορούσε να είναι πιθανό.

Το “Guillotine” διαθέτει ένα φοβερό θέμα και το σχήμα το αποδίδει με καταιγιστικά τύμπανα και γρήγορους ρυθμούς. Ένα ορχηστρικό κομμάτι που σε πιάνει από το γιακά και είναι αμφίβολο πού θα σε αφήσει, πού θα σε πετάξει. Τα tutti που ακολουθούν, αφήνουν μία όμορφη ηχητική εικόνα στον ακροατή και είναι βέβαιο πως το εν λόγω θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί σαν «χαλί» για κινηματογραφική σκηνή καταδίωξης. Οι ρυθμοί πέφτουν και γίνονται βασανιστικοί στο “Up In The Sky”, με τα εξάηχα των τυμπάνων να στέλνουν μηνύματα για το έμπα της φωνής. Η ταχύτητα ανεβαίνει, οι παύσεις ιντριγκάρουν και το – σχεδόν – εννιάλεπτο τραγούδι θα το συμπεριλάβετε στα αγαπημένα σας από αυτό το δίσκο. Ιδίως με εκείνο το εκκωφαντικό «τρίτο» μέρος…

Το “Black Sea” μοστράρει περήφανα πόσο πολύ κοντά είναι το Birmingham στην πατρίδα μας και δη στο μεγάλο νησί της. Όταν φτάσετε σε εκείνη τη χασιματική γέφυρα, σε μέτρο 6/8, με το μπάσο να στηρίζει τόσο ωραία και το λαούτο να χτίζει τοπία… εκεί θα αφεθείτε στο διαστημικό της υπόθεσης. Και μετά… Κι άλλο γκάζωμα κι άλλη δύναμη. Το σκάσιμο του “Mother Of Death”, που ακολουθεί, είναι το επικό Doomαριστό, με την ελληνική ταυτότητα και τη δύναμη που πηγάζει από την έμπνευση. «Ποιος έχει πέτρινη καρδιά, θέλω να μη ραΐσει»… Δώστε την πρέπουσα προσοχή στους στίχους. Αποτελούν εξαιρετικό θέμα για κουβέντα.

Επίλογος με το “Martyr’s Death”, με ένα επικό θέμα στο λαούτο και σκασίματα και ανάλογο παίξιμο από μπασοτύμπανο. Εντελώς μέταλ, εντελώς μέσα στα μούτρα, το ορχηστρικό αυτό λειτουργεί σαν φροντιστήριο για μας που ακούγαμε, για μας που ακούμε, για μας που θα ξανακούσουμε. Η μπάντα παίζει έτσι και έτσι τη μάθαμε. Και έτσι θέλουμε να την ξαναμάθουμε. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδος ο δίσκος - ναι, κυκλοφορεί ΚΑΙ σε βινύλιο - και να βγαίνουν τέτοιες δροσερές μουσικές συνέχεια. Οι μυρωδιές των βουνών της Κρήτης ποτέ δεν ήταν τόσο μεθυστικές. Ποτέ όμως!


Κώστας Κούλης


Πηγή: noizy.gr

banner_site_march_edited_edited.jpg

By subscribing you agree to the website's privacy & policy

© BABEL TRIO